Tips när du ska köpa mattor

Mattor är en viktig del av inredningen i ett hem och kan ha stor påverkan på atmosfären och stilen i ett rum. Genom att köpa rätt matta kan du skapa en varm och inbjudande känsla, eller en modern och avskalad atmosfär. Det finns många olika typer av mattor att välja mellan, allt från fluffiga och mjuka mattor till mattor i naturmaterial eller utomhusmattor. Oavsett vilken typ av matta du väljer är det viktigt att tänka på faktorer som storlek, material och underhållskrav för att hitta en matta som passar dina behov och stil. Här delar vi massa bra tips för dig som ska köpa mattor.

Olika typer av trendiga mattor

Det finns många olika typer av mattor att välja mellan och oavsett vilken typ av matta du väljer så finns det fördelar och nackdelar att ta hänsyn till. Här berättar vi lite mer ingående om olika typer av mattor. 

Fluffig matta

En fluffiga matta är känd för sin höga höjd och mjuka yta. Fluffiga mattor är ofta tillverkade av material som ull eller syntetiska fibrer som polyester eller nylon. Fluffiga mattor är perfekta för att skapa en mysig och inbjudande atmosfär som matta till sovrummet eller i vardagsrummet. En nackdel med fluffiga mattor är att de kan vara svåra att hålla rena och kan samla på sig damm och smuts, vilket gör att de behöver regelbunden rengöring.

Mjuk matta

En mjuk matta är en annan typ av matta som är känd för sin mjuka och behagliga yta. Mjuka mattor är ofta gjorda av material som bomull, silke, eller ull, vilket ger en lyxig känsla. Mjuka mattor fungerar bra i sovrummet eller andra områden där du vill ha en bekväm och avslappnad känsla. En nackdel med att välja en mjuk matta är att de kan vara dyrare än andra typer av mattor och kräver ofta mer underhåll.

Designmatta

En designmatta har ofta ett speciellt mönster eller design. Designmattor kan vara gjorda av olika material och kan användas för att skapa en speciell atmosfär eller fokuspunkt i ett rum. En fördel med designmattor är att de kan användas för att matcha eller kontrastera med andra inredningsdetaljer i rummet. Nackdelen med en designmatta är att den kan vara dyrare än andra typer av mattor, beroende på storlek och material.

Utomhusmattor

En utomhusmatta är speciellt utformad för att användas utomhus och är gjord av material som är tåligt mot väder och vind. Utomhusmattor kan vara tillverkade av material som gummi, plast eller kokosnötfibrer och finns i olika storlekar och mönster. En fördel med utomhusmattor är att de kan användas för att skapa en välkomnande entré till ditt hem eller för att dekorera utomhusutrymmen som uteplatsen eller balkongen. Ännu en fördel är att de kan hjälpa till att minska smuts och grus som annars skulle dras in i huset. En nackdel med utomhusmattor är att de kan bli smutsiga snabbt och kräver regelbunden rengöring för att hålla dem fräscha.

Att välja rätt matta

Att välja rätt matta är inte alltid helt enkelt. När du väl valt vilken typ av matta du vill ha, finns det flera saker att tänka på. Här är fyra saker att tänka på när du ska välja rätt matta:

Storlek

En viktig faktor att tänka på när du väljer en matta är storleken. En matta som är för liten eller för stor kan förändra hela rummets utseende och kännas obalanserad. Mät golvytan och tänk på vilken storlek som skulle passa bäst för att skapa den önskade effekten i rummet.

Material

Mattor finns i olika material som bomull, ull, silke, jute, och syntetiska fibrer. Valet av material beror på personliga preferenser och rummets funktion. Till exempel är ull en mjuk och varm fiber som fungerar bra i sovrummet, medan syntetiska fibrer som polyester är slitstarka och lätt att rengöra vilket är bra för områden med hög trafik som hallen eller vardagsrummet.

Färg

Mattor finns i en mängd olika färger och mönster. När du väljer färg på mattan bör du tänka på rummets färgsättning och stil. En enfärgad matta i en neutral färg som grå, beige eller svart passar oftast i de flesta rum och inredningsstilar. Om du vill att mattan ska bli en fokuspunkt i rummet kan du välja en matta med ett starkt mönster eller färg.

Underhåll

När du väljer en matta bör du också tänka på underhållet. Vissa mattor kräver mer underhåll än andra, till exempel kräver en höghöjdsmatta mer dammsugning och rengöring än en låghöjdsmatta. Om du har husdjur eller små barn som lätt spiller är det viktigt att välja en matta som är lätt att rengöra och tål att utsättas för slitage.

Måttbeställd matta

Om du har svårt att hitta en färdig matta som passar perfekt till ditt hem eller om du bara vill ha något unikt och personligt, kan du överväga att skaffa en måttbeställd matta. Måttbeställda mattor tillverkas efter dina exakta specifikationer och kan anpassas efter dina önskemål när det gäller storlek, form och färg. Detta gör det möjligt för dig att skapa en matta som passar perfekt till ditt rum och kompletterar din inredningsstil. En annan fördel med måttbeställda mattor är att du har möjlighet att välja mellan olika material och kvaliteter som passar dina behov och budget. Detta gör det möjligt för dig att skaffa en matta som är både funktionell och vacker, och som du kommer att uppskatta under många år framöver. 

Vanliga frågor

Vilken storlek på matta bör jag välja?

Storleken på mattan du väljer beror på storleken på rummet och hur du planerar att använda mattan. En allmän tumregel är att välja en matta som är minst lika stor som huvudmöbeln i rummet, så som soffan eller sängen. Det är också viktigt att tänka på att ha tillräckligt med utrymme runt kanterna av mattan för att undvika att det ser trångt ut.

Vilka material är vanliga för mattor?

Vanliga material för mattor inkluderar ull, bomull, syntetiska fibrer som polyester och nylon, samt naturliga material som sisal och jute. Varje material har sina egna unika fördelar och nackdelar, så det är viktigt att tänka på faktorer som hållbarhet, underhållskrav och estetiska egenskaper när du väljer material.

Hur rengör jag min matta?

Rengöring av mattor beror på typen av material och hur smutsig mattan är. En dammsugning en gång i veckan kan hjälpa till att hålla mattan ren, medan fläckborttagningsprodukter och ångrengörare, som exempelvis den här ångtvätten från Kärcher, kan användas vid behov. Det är alltid bäst att följa tillverkarens anvisningar för att undvika skador på mattan.

Hur länge bör en matta hålla?

Svaret på den här frågan beror på en mängd olika faktorer, inklusive kvaliteten på mattan, hur ofta den används och hur väl den tas om hand. Generellt sett kan en högkvalitativ matta hålla i flera år, medan en billigare matta kan behöva bytas ut oftare.

För att hålla din matta i bra skick så länge som möjligt, är det viktigt att ta hand om den genom att dammsuga den regelbundet, undvika att utsätta den för direkt solljus och hantera fläckar så snabbt som möjligt. För extra skydd kan du också överväga att lägga till ett mattskydd under mattan för att minska slitage och förhindra att den glider på hårda golv.