Byta dörrhandtag på innerdörrar

Att byta dörrhandtag på innerdörr är ett ganska enkelt projekt som de ofta går att göra med de verktyg som redan finns hem. Här kommer en guide på hur du gör:

Hur du byter dörrhandtag själv

Att byta dörrhandtag själv är en enkel process som de flesta kan utföra på egen hand. Det kräver inga dyra verktyg och ofta räcker en skruvmejsel.

Nedan följer en steg för steg-guide på hur du byter dörrhandtag på en innerdörr själv, oavsett om dörren har nyckelskylt, långskylt, vred eller rosett.

Steg för steg

  1. Lossa skruvarna: Ta bort skruvarna som håller rosetten eller täckplattan till handtaget på plats. Äldre beslag kan ha en spik eller sprint som isåfall behöver dras ut.
  2. Ta bort det gamla hantaget: Om det gamla handtaget hade en dörrplatta måste du ta bort den också. Använd en skruvmejsel för att ta bort skruvarna som håller plattan på plats och ta sedan bort den försiktigt.
  3. Sätt dit det nya handtaget: Fäst det nya hantaget genom att trä roddarpinnen in i låskistan. Sätt sedan dit handtaget på andra sidan dörren. Om det nya hantaget inte passar kan du behöva borra nya hål för att fästa det.
  4. Skruva på täckplattorna: Nu är det dags att skruva tillbaka rosetterna och eventuella nyckelskyltar. Oftast ingår skruvar men ibland kan du behöva köpa till skruva som passar handtaget och innerdörren.
  5. Testa handtaget: Se till så att det nya handtaget sitter ordentligt, så att samtliga beslag är monterade och så eventull lås fungerar som de ska.

Köpa beslag till dörr

När du ska köpa dörrhandtag är det viktigt att välja handtag som passar din dörr och dess funktion. Du bör tänka på faktorer som stil, material och hållbarhet för att välja rätt handtag för ditt hem. Innan du köper handtag, se till att mäta dörrhålet noggrant för att säkerställa att du väljer rätt storlek på handtaget. Du kan köpa dörrhandtag på de flesta byggvaruhus, här är några exempel:

Specialbeslag

Om du vill köpa snygga dörrhandtag av hög kvalitet, ska du vända dig till Specialbeslag. Företaget erbjuder ett brett sortiment av dörrhandtag i olika stilar och material, vilket gör det enkelt att hitta ett handtag som passar din smak och dina behov. 

Byggmax

Om du letar efter prisvärda handtag kan Byggmax vara ett bra alternativ. Företaget har ett brett sortiment av handtag i olika prisklasser och stilar, vilket gör det enkelt att hitta ett handtag som passar din budget och dina preferenser.

Bauhaus

Bauhaus är en annan butik där du kan hitta ett stort utbud av handtag i olika stilar och material. Du kan också hitta andra tillbehör för dörrar och fönster som kan vara användbara för dina projekt. Företaget har flera fysiska butiker runt om i landet samt en webbshop som gör det enkelt att handla online. 

JULA

JULA är en annan butik där du kan hitta dörrhandtag i olika prisklasser och stilar. Företaget har ett brett utbud av produkter för hem och trädgård, inklusive handtag och andra tillbehör för dörrar och fönster. Du kan besöka en av deras fysiska butiker runt om i landet eller handla online på deras webbshop.

Välja handtag till innedörr

Handtag för dörrar är en viktig detalj i hemmets interiör och kan påverka utseendet på dörrar och rum. Att välja rätt modell är därför viktigt för att skapa en enhetlig och genomtänkt stil i ditt hem. Men med så många olika stilar och material att välja mellan kan det vara svårt att veta var man ska börja. Här är en guide till olika stilar och material för att hjälpa dig att välja rätt dörrhandtag för ditt hem.

Traditionella

Traditionella dörrhandtag kännetecknas av en klassisk design med rundade former och mjuka linjer. De passar perfekt i gamla eller historiska hem, men kan också fungera som en fin kontrast till moderna hem. Traditionella handtag för dörrar finns oftast i material som mässing och brons.

Moderna

Modernt designade dörrhandtag har rena linjer och geometriska former. De fungerar väl i moderna hem med minimalistisk eller industriell stil. De moderna handtagen är ofta tillverkade av material som rostfritt stål och krom.

Klassiska

Klassiska dörrhandtag är enkla och eleganta med rak design och raka linjer. De passar bra i många olika inredningsstilar, från klassiskt till moderna. De klassiska varianterna finns i en mängd olika material, inklusive mässing, nickel och krom.

Dörrvred

Dörrvred eller runda dörrhandtag är ovanligt i Sverige men ge ditt hem en nytänkande touch. Dörrvred är inte svårare att installera än vanliga dörrhandtag.

Materialval

Dörrhandtag finns i många olika material, inklusive metall, trä, glas och porslin. Metallhandtag är vanliga och finns i olika utföranden, medan trä- och porslinshandtag ger en varm och naturlig känsla. Glashandtag är också populära för att skapa en elegant och stilren look.