Byta dörrhandtag

Att byta dörrhandtag är en enkel och prisvärd uppdatering som kan ge ditt hem en ny look och förbättra både funktion och säkerhet. Här är en guide som hjälper dig att välja rätt handtag, oavsett om du vill ha en klassisk stil, en modern design eller en unik antikvitet.

Hur du byter dörrhandtag själv

Att byta dörrhandtag själv är en enkel process som de flesta kan utföra på egen hand. Det kräver inga avancerade verktyg och kan göras med relativt lite ansträngning. Genom att byta dörrhandtag själv kan du spara pengar på arbetskostnader och istället investera i högkvalitativa handtag som passar din stil och smak. Innan du påbörjar projektet är det viktigt att se till att du har rätt verktyg och att du väljer rätt handtag som passar din dörr och dess funktion.

Steg för steg

  1. Skruva loss det gamla handtaget: Ta bort skruvarna som håller det gamla handtaget på plats och ta sedan bort handtaget från dörren.
  2. Ta bort den gamla dörrplattan: Om det gamla handtaget hade en dörrplatta måste du ta bort den också. Använd en skruvmejsel för att ta bort skruvarna som håller plattan på plats och ta sedan bort den försiktigt.
  3. Anpassa det nya handtaget: Beroende på vilken typ av handtag du köpt kan du behöva anpassa det nya handtaget så att det passar dörren. Följ instruktionerna som följde med handtaget för att göra detta.
  4. Montera det nya handtaget: Fäst det nya handtaget på dörren med hjälp av skruvarna som följde med handtaget. Se till att handtaget sitter ordentligt på plats och att skruvarna är ordentligt åtdragna.
  5. Montera den nya dörrplattan: Om det nya handtaget har en dörrplatta, fäst den på dörren med hjälp av skruvarna som följde med handtaget.
  6. Testa handtaget: Testa det nya handtaget för att se till att det fungerar som det ska och att dörren öppnas och stängs ordentligt.

Välj rätt handtag för din dörr - en guide till olika stilar och material

Handtag för dörrar är en viktig detalj i hemmets interiör och kan påverka utseendet på dörrar och rum. Att välja rätt modell är därför viktigt för att skapa en enhetlig och genomtänkt stil i ditt hem. Men med så många olika stilar och material att välja mellan kan det vara svårt att veta var man ska börja. Här är en guide till olika stilar och material för att hjälpa dig att välja rätt dörrhandtag för ditt hem.

Traditionella

Traditionella dörrhandtag kännetecknas av en klassisk design med rundade former och mjuka linjer. De passar perfekt i gamla eller historiska hem, men kan också fungera som en fin kontrast till moderna hem. Traditionella handtag för dörrar finns oftast i material som mässing och brons.

Moderna

Modernt designade dörrhandtag har rena linjer och geometriska former. De fungerar väl i moderna hem med minimalistisk eller industriell stil. De moderna handtagen är ofta tillverkade av material som rostfritt stål och krom.

Klassiska

Klassiska dörrhandtag är enkla och eleganta med rak design och raka linjer. De passar bra i många olika inredningsstilar, från klassiskt till moderna. De klassiska varianterna finns i en mängd olika material, inklusive mässing, nickel och krom.

Dörrvred

Dörrvred eller runda dörrhandtag är ovanligt i Sverige men ge ditt hem en nytänkande touch. Dörrvred är inte svårare att installera än vanliga dörrhandtag.

Materialval

Dörrhandtag finns i många olika material, inklusive metall, trä, glas och porslin. Metallhandtag är vanliga och finns i olika utföranden, medan trä- och porslinshandtag ger en varm och naturlig känsla. Glashandtag är också populära för att skapa en elegant och stilren look.

Köpa dörrhandtag

När du ska köpa dörrhandtag är det viktigt att välja handtag som passar din dörr och dess funktion. Du bör tänka på faktorer som stil, material och hållbarhet för att välja rätt handtag för ditt hem. Innan du köper handtag, se till att mäta dörrhålet noggrant för att säkerställa att du väljer rätt storlek på handtaget. Du kan köpa dörrhandtag på de flesta byggvaruhus, här är några exempel:

Specialbeslag

Om du vill köpa snygga dörrhandtag av hög kvalitet, ska du vända dig till Specialbeslag. Företaget erbjuder ett brett sortiment av dörrhandtag i olika stilar och material, vilket gör det enkelt att hitta ett handtag som passar din smak och dina behov. Dessutom kan du räkna med snabb leverans och bra kundservice när du handlar från Specialbeslag.

Byggmax

Om du letar efter prisvärda handtag kan Byggmax vara ett bra alternativ. Företaget har ett brett sortiment av handtag i olika prisklasser och stilar, vilket gör det enkelt att hitta ett handtag som passar din budget och dina preferenser. Dessutom erbjuder Byggmax också andra tillbehör för dörrar och fönster, vilket gör det till en praktisk butik för dina hemprojekt.

Bauhaus

Bauhaus är en annan butik där du kan hitta ett stort utbud av handtag i olika stilar och material. Du kan också hitta andra tillbehör för dörrar och fönster som kan vara användbara för dina projekt. Företaget har flera fysiska butiker runt om i landet samt en webbshop som gör det enkelt att handla online. Vid behov kan du också få hjälp och rådgivning från personalen på Bauhaus för att välja rätt handtag för dina behov.

JULA

JULA är en annan butik där du kan hitta dörrhandtag i olika prisklasser och stilar. Företaget har ett brett utbud av produkter för hem och trädgård, inklusive handtag och andra tillbehör för dörrar och fönster. Du kan besöka en av deras fysiska butiker runt om i landet eller handla online på deras webbshop. JULA erbjuder också snabb leverans och en god kundservice om du behöver hjälp eller har frågor om dina köp.