Byta knoppar och handtag på möbler

Genom att byta ut gamla knoppar och handtag på möbler som ser gamla ut blir de snabbt snygga igen. Det är enkelt, billigt och går snabbt att byta knoppar. Vidare i artikeln kan du läsa en guide om hur du gör för att byta beslag på gamla möbler och få inspiration och tips för att ge nytt liv åt dina möbler.

Byt knoppar på gamla möbler

Att byta ut knoppar eller handtag på möbler, köksluckor och garderober är ett enkelt och effektivt sätt att förnya utseendet i hemmet. Följ dessa steg för att ge dina möbler en ny stil med nya knoppar.

Steg 1: Välj nya knoppar

Börja med att välja nya beslag som passar din möbels design och ditt personliga stiluttryck. Det finns ett brett urval av material och former att välja mellan, inklusive metall, keramik, trä och glas. Tänk på storleken och färgen för att säkerställa att de nya tillbehören kompletterar möbeln väl.

Steg 2: Ta bort de gamla beslagen

Använd en skruvmejsel för att varsamt lossa och ta bort de gamla knopparna eller handtagen från möbeln. Om det finns något motstånd, dubbelkolla så att du inte missat några dolda skruvar. Var försiktig så att du inte skadar ytan på möbeln.

Steg 3: Förbered ytan 

Om det finns några små hål eller märken efter de gamla knopparna eller handtagen, fyll igen dem med vanligt snickerispackel och låt det torka. När spacklet har torkat, slipa ytan lätt för att skapa en jämn yta. Detta steg är särskilt viktigt om de nya knopparna eller handtagen inte täcker de gamla märkena helt.

Du kan givetvis använda de befintliga hålen utan att spackla igen dem om de passar de nya knopparna eller handtagen.

Steg 4: Mät och markera för nya hål

Om de nya knopparna eller handtagen kräver nya hål, använd ett måttband och en penna för att noggrant mäta och markera var de nya hålen ska borras. Se till att dina markeringar är symmetriska och jämnt fördelade för ett proffsigt slutresultat.

Steg 5: Borra nya hål

Använd en borr som är lämplig för materialet på din möbel för att borra nya hål där du har markerat. Borrning ska göras försiktigt för att undvika sprickbildning eller andra skador på möbeln.

Steg 6: Montera de nya knopparna eller handtagen 

Placera de nya knopparna eller handtagen på plats och skruva fast dem från baksidan med de medföljande skruvarna. Om skruvarna är för långa eller för korta för din möbel, kan du behöva köpa skruvar som passar bättre.

Steg 7: Justera och strama åt

När alla knopparna är på plats, justera dem så att de sitter rakt och dra åt skruvarna. Var dock försiktig så att du inte drar åt för hårt och skadar materialet.

Genom att byta ut handtagen på dina möbler kan du snabbt och enkelt ge ditt hem en fräsch uppdatering. Detta projekt kräver inte mycket tid eller verktyg, men kan göra en stor skillnad i utseendet på dina möbler.

Olika typer av knoppar

Här tittar vi närmare på några olika typer av knoppar och vad som gör dem speciella för att du lättare ska veta vilka du ska välja till ditt projekt. Vill du ha än mer inspiration än så eller köpa knoppar av olika slag så hittar du flera olika typer av knoppar via länken.

Träknoppar

Träknoppar är en populär typ av knopp som kan ge en rustik och naturlig känsla till möbler. De finns i olika träslag, vilket ger möjlighet att matcha dem med möbelns träfärg och skapa en enhetlig look. Dessa varianter kan även målas eller färgas för att skapa en mer personlig touch på möbeln.

Knoppar i mässing

Mässingknoppar är tidslösa och snygga. De har ett annorlunda och unikt utseende men passar ändå inte i de flesta hemmen. Knoppar i mässing är relativt billiga och ett bra val för att fräscha upp gamla möbler.

Porslinsknoppar

Porslinsknoppar är en klassisk och elegant typ av knopp som kan ge en romantisk känsla till möbler. De finns i olika färger och mönster vilket ger möjlighet att välja en knopp som passar perfekt till den övriga inredningen. De är också lätta att rengöra och behöver bara torkas av med en fuktig trasa för att se som nya ut igen.

Glasknoppar

Glasknoppar är en elegant och stilren typ av knopp som passar bra till både moderna och klassiska möbler. Välj mellan flera olika färger och mönster för att hitta en variant som passar perfekt till den övriga inredningen. De är också lätta att rengöra och behöver bara torkas av med en fuktig trasa för att se som nya ut igen.

Plastknoppar

Plastknoppar är oftast den billigaste typen av beslag för möbler. Plast är hållbart men blir inte alltid lika snyggt som andra handtag.

Ikea säljer många olika typer av knoppar till bra pris.