Skapa egen inredning i hemmet med krokar

Krokar är en viktig del av inredningen i våra hem. Det finns en mängd olika typer som passar för olika ändamål, allt från klädhängare till hyllkrokar och självhäftande krokar. Oavsett om du vill organisera dina saker eller bara dekorera ditt hem kan det här vara en praktisk och stilfull lösning. Här tipsar vi om olika typer av krokar samt vad du kan göra med dem i form av olika DIY-projekt. Behöver du köpa krokar till ditt projekt eller läsa mer om någon specifik krok av de som nämns nedan så hittar du mer information på specialbeslag.se.

DIY-projekt

Det finns mycket man kan göra med krokar. Här är exempel på några enkla DIY-projekt. Du hittar det du behöver till projekten i din närmsta bygghandel, som exempelvis Bauhaus eller Byggmax.

Hylla med krokar under

Fäst några krokar på en bit trä eller en gammal tavla och använd dem för att hänga upp en hylla. Du kan använda hyllan för att visa upp prydnadsföremål, böcker eller andra föremål i ditt hem.

Det här behöver du:

 • En träskiva
 • Krokarna du vill använda
 • Skruvar
 • En borrmaskin
 • En skruvdragare
 • En tumstock
 • En blyertspenna
 • Ett måttband


Så här gör du:

1. Mät och markera

Mät och markera var du vill placera krokarna på undersidan av träskivan. Se till att markeringarna är jämnt fördelade och att krokarna kommer att vara på samma höjd.

2. Borra hål för skruvarna

Borra hål i träskivan för skruvarna. Du kan använda en borrmaskin för att göra detta.

3. Skruva fast krokarna

Skruva fast krokarna på undersidan av träskivan med hjälp av skruvarna. Använd en skruvdragare för att säkerställa att skruvarna sitter fast ordentligt.

4. Fäst hyllan på väggen

Fäst hyllan på väggen genom att skruva fast den i väggen med hjälp av skruvar och en skruvdragare. Var noga med att placera hyllan på rätt höjd och se till att den är jämnt placerad.

5. Klart!

Nu är din hylla färdig och du kan använda den till att hänga upp kläder, väskor, eller andra föremål som du vill ha nära till hands.

Göra egen kroklist

Att göra en egen kroklist är ett enkelt och roligt DIY-projekt som kan ge en personlig touch till ditt hem. En kroklist är en praktisk och funktionell lösning för att organisera och hålla saker i ordning, samtidigt som den kan vara en dekorativ detalj i ditt hem.

Det här behöver du:

 • En träbräda
 • Krokarna du vill använda
 • Skruvar
 • En borrmaskin
 • En skruvdragare
 • En tumstock
 • En blyertspenna
 • Ett måttband


Så här gör du:

1. Mät och markera

Mät och markera var du vill placera krokarna på träbrädan. Se till att markeringarna är jämnt fördelade och att krokarna kommer att vara på samma höjd.

2. Borra hål för skruvarna

Borra hål i träbrädan för skruvarna. Du kan använda en borrmaskin för att göra detta.

3. Skruva fast krokarna

Skruva fast krokarna på träbrädan med hjälp av skruvarna. Använd en skruvdragare för att säkerställa att skruvarna sitter ordentligt fast.

4. Fäst kroklist på väggen

Fäst kroklisten på väggen genom att skruva fast den i väggen med hjälp av skruvar och en skruvdragare. Var noga med att placera kroklisten på rätt höjd och se till att den är jämnt placerad.

5. Klart!

Nu är din egna kroklist färdig. Du kan använda krokarna för att hänga upp kläder, handdukar, eller andra föremål som du vill ha nära till hands.

Nyckelhållare

Fäst några krokar på en bit trä eller en gammal tavla och använd dem som en nyckelhållare. Du kan hänga upp dina nycklar på krokarna så att du alltid vet var de är när du behöver dem.

Det här behöver du:

 • En träbräda
 • Krokarna du vill använda
 • Skruvar
 • En borrmaskin
 • En skruvdragare
 • En tumstock
 • En blyertspenna
 • Ett måttband
 • Färg och penslar (valfritt)


Så här gör du:

1. Mät och markera

Mät och markera var du vill placera krokarna på träbrädan. Se till att markeringarna är jämnt fördelade och att krokarna kommer att vara på samma höjd.

2. Borra hål för skruvarna

Borra hål i träbrädan för skruvarna. Använd en borrmaskin för att göra detta.

3. Skruva fast krokarna

Skruva fast krokarna på träbrädan med hjälp av skruvarna. Använd en skruvdragare för att säkerställa att skruvarna sitter ordentligt fast.

4. Färga träbrädan (valfritt)

Om du vill kan du måla eller bestryka träbrädan med färg eller en skyddande lack.

5. Fäst nyckelhållaren på väggen

Fäst nyckelhållaren på väggen genom att skruva fast den i väggen med hjälp av skruvar och en skruvdragare. Var noga med att placera nyckelhållaren på rätt höjd och se till att den är jämnt placerad.

6. Klart!

Nu är din egna nyckelhållare färdig. Du kan använda krokarna för att hänga upp nycklar eller andra föremål som du vill ha nära till hands.

Tavelhylla med krokar

Det här behöver du:

 • En hylla (trä eller metall)
 • Skruvar
 • Krokbeslag
 • Krokar
 • En borr
 • En skruvdragare


Så här gör du:

1. Mät ut var du vill ha krokarna på hyllan och markera med en blyertspenna.

2. Borra hål på märkena med en borr. Se till att hålen är djupa nog att passa krokbeslaget.

3. Fäst krokbeslagen på hyllan med skruvar. Se till att skruvarna är ordentligt åtdragna för att undvika att krokarna faller ner när de används.

4. Fäst krokarna på krokbeslagen.

5. Placera hyllan på väggen där du vill ha den och markera var skruvarna ska placeras på väggen.

6. Borra hål för skruvarna på märkena.

7. Fäst hyllan på väggen med skruvar.

Nu är din tavelhylla med krokar klar att användas! Du kan hänga upp dina tavlor på krokarna och placera andra dekorationer på hyllan.

Välj rätt krok

Ankarkrokar

Ankarkrokar är en praktisk lösning för att hänga upp tunga föremål på väggen, som tavlor, speglar eller hyllor. De har en hög viktbelastning och kan hålla upp till flera hundra kilo, vilket gör dem idealiska för stora och tunga föremål. Ankarkrokar finns i olika storlekar och utföranden och kan användas för att skapa en robust och stabil upphängning för dina favoritprylar.

Självhäftande krokar

Självhäftande krokar är en praktisk lösning för den som inte vill borra i väggarna. De är enkla att fästa på olika ytor och kan användas för att hänga upp lätta föremål som handdukar, kökshanddukar eller smycken. Det finns många olika modeller och storlekar att välja mellan, så det är lätt att hitta en som passar dina behov och din inredningsstil.

Klädhängare och klädkrokar

Klädhängare och klädkrokar är oumbärliga förvaringslösningar för kläder i hemmet. Med rätt modeller kan du enkelt hålla ordning på dina kläder och skor, samtidigt som du skapar en stilren och funktionell inredning. Det finns många olika typer att välja mellan, från enklare stänger till mer avancerade lösningar med hyllor och korgar för extra förvaring.

Hyllkrokar

Hyllkrokar är en praktisk och mångsidig typ av krok som kan användas för att skapa extra förvaringsutrymme i ditt hem. Du kan enkelt hänga upp hyllor och skåp på väggen, vilket frigör golvyta och ger mer utrymme för andra möbler eller dekorationer. Hyllkrokar finns i olika storlekar och material, vilket gör det enkelt att hitta en variant som passar din inredningsstil och behov.

Skruvkrokar

Skruvkrokar är ett enkelt och praktiskt sätt att hänga upp saker på väggen. De finns i olika storlekar och material och kan användas för allt från att hänga upp tavlor och speglar till att organisera köksredskap och kläder. De är robusta och hållbara och kan enkelt monteras i de flesta ytor, vilket gör dem till ett oumbärligt verktyg för inredning och organisation.

Skolkrokar

Skolkrokar är en praktisk och användbar typ av krok som ofta används i skolmiljöer. De är vanligtvis tillverkade av robusta material och kan bära tunga belastningar. De kan användas för att organisera och lagra olika skolmaterial, inklusive ryggsäckar, jackor och paraplyer. Välj mellan olika färger och former och varianter som kan anpassas efter olika skolteman eller klassrumsteman.

Shabby chic krokar

Shabby chic krokar är perfekta för den som vill skapa en romantisk och lantlig atmosfär i sitt hem. De präglas av en rustik charm med en sliten och åldrad yta som ger en autentisk känsla av det förflutna. De är vanligtvis tillverkade av metall eller trä och kan användas för att hänga allt från kläder till handdukar eller dekorativa element som en prydnadskrans eller en ljusslinga.